Tro, håb og Zelenskys nytårstale

Lysets kriger sætter ikke sin lid til styrke alene. Han udnytter også sin modstanders energi – citatet er af Paul Coehlo fra “håndbog for lysets krigere”. Zelensky gør brug af det lys i sin nytårstale. Ukraines præsident holdt den 31. dec. en tale, der virker som en film. Med underlægningsmusik. Og det er i den genre, hvor helten bruger sit tab til at blive vækket, derefter går så grueligt mange forhindringer igennem for til sidst at sejre.

Den første del handler om det tab, som verden og Ukraine har oplevet i 2022. 24. februar sidste år begyndte det. Tabet er et tab for verdensordenen og frie mennesker. Men tabet bliver undervejs gjort til en mulighed for at dem, der har fået påført tabet, Ukraine samt os andre, kan vende tabet til en styrke.

Zelensky leder os hen på, hvordan ukrainerne har taklet tabet, Putin nævnes ikke. Byer tabt leder os i stedet hen på byer, som har stolet på viljen til selvstændighed trods måneder i uvished. ”Kherson! I er heltemodige mennesker! I har været besat i mere end otte måneder…” osv. Zelensky fremstiller Ukraine som et land med en folkesjæl, som skal holde ud og genvinde terræn, noget, som hele verden kan lade sig inspirere af – her har man vist et mod til at slå fra sig – hver og en mand og kvinde, lille og stor kan gøre en forskel – for alle er det et land – som kæmper, indtil de sejrer.

Zelensky fortæller sine landsfæller, at deres mod har været inspiration for resten af verden – ”Ukrainere overrasker. Ukrainere hyldes. Ukrainiere inspirerer.” alt sammen vises med billeder fra møder med andre lande og verdens ledere.

Uagtet man aner de vanskeligheder, der lurer om hjørnet, er Zelensky omhyggelig med at holde sig til sagen: Hans folk og den frie verden vinder til sidst.

Talen sidder i en efter at have set og hørt de. Den er baseret på den troværdighed, som Zelensky har opbygget omkring sit lederskab, vi ved, han har fået foretræde for medier og ledere herhjemme og i udlandet. Talen er også følelsesladet med underlægningsmusik, der bygger op til sejrsforløsning i takt med billeder af grufulde slagmarker skifter til et meget lille barn, der synger strofer.

Ukraine er klar til en ny start, når krigen slutter en dag, og forventer at sejre over det nyttesløse. Hvis Zelensky vinder den fysiske krig, så kan han med rette kalde Ukraine for vinder på flere planer. Zelensky viser, at den, der har mediernes gunst også har vundet krigen. Zelensky har fremragende taleskrivere bag sig og filmdramaturgisk er der arbejdet med opbygningen som en håbefuld vilje til sejr, indtil den sejr sker. ”Og så vil vi vinde – og kramme”. Så på den vis kan vi alle vende tabet til en sejr – ikke kun for Ukraine – men som et håb for hele menneskeheden. #hope #speechwriter

Læs hele talen på engelsk: https://www.president.gov.ua/en/news/novorichne-privitannya-prezidenta-ukrayini-volodimira-zelens-80197

Se video youtube https://youtu.be/ANaVkRxDPCI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.