Thailands næststørste by lokker en ny type rejsende til bydele som Nimman. Den digitale nomade rejser uden budget, har en bærbar i rejsetasken og tjener sine penge undervejs.

01.11.2018 KL. 19:00 – Jyllandsposten
af METTE HAFSTRØM KIRKEGAARD
Det er hipsterområdet, hvor thai-studerende også kommer. Her finder man en del caféer med hurtigt net, og her kan man socialisere med andre, opleve små skarpe coffeeshops, fine kunsthåndværkere og spisesteder.«
Sådan beskriver Søren Sattrup kvarteret Nimman i Chiang Mai. Han boede og arbejdede selv et år i storbyen med sin kone og tre døtre i kvarteret Saham uden for byen. Tre gange om ugen fløj han til Bangkok med sit daværende arbejde som CEO for Go Beyond Asia, et dansk rejseselskab med fokus på Asien.
Når Søren arbejdede i Chiang Mai, benyttede han sig af de mange coworking spaces, som er faciliteter for de såkaldte digitale nomader, byen er blevet kendt for. Rejsen dertil
Begrebet digital nomade dækker typisk over en freelancer, som arbejder via nettet fra sin bærbare computer, mens han eller hun rejser rundt i verden.
Sørens foretrukne sted at arbejde var det populære coworking space CAMP eller caféen Punspace.
CAMP ligger på toppen af shoppingcentret Maya med udsigt til bjergene omkring byen. Her kan man arbejde på hurtigt net og dagligt møde over 50 digitale nomader og thailandske studerende 24/7 året rundt.ANNONCE
»Da jeg første gang kom til byen, var der 30 caféer, nu er der mere end 300. Der er et enormt kreativt kraftcenter her,« fortæller Søren og fortsætter:
»Chiang Mai var før en konservativ by, men den har åbnet sig op de senere år.«
Chiang Mai er Nordthailands hovedby og den næststørste i landet med 136.000 indbyggere. Engang var byen hovedstad i Lanna-kongeriget (1292-1775).
De digitale nomader
En anden rejsende dansker, som benytter sig af Chiang Mais muligheder, er 28-årige Kasper Christensen, der oprindeligt er fra Sønderborg. Han bruger coworking spaces i Nimman-kvarteret, men anbefaler også at besøge bydelen Santitham.
»Nimman kaldes også Nimmanhaemin og er et hipt og trendy område. Santitham er mere lokalt, og primært hvor de unge thailændere opholder sig,« fortæller Kasper.
»Det er i de to områder af Chiang Mai, at de fleste digitale nomader opholder sig; begge områder er vel på størrelse med en lille provinsby i Danmark,« siger Kasper og fortsætter:
»Her finder man caféliv, der minder en smule om, hvad man ser i Danmark. Dog er de fleste caféer og kaffebarer indrettet til, at man kan sidde og arbejde, og en del har åbent 24 timer i døgnet. Man kan leje en kontorplads med adgang til superhurtigt net for en meget lille pris.«Oplevelser i Chiang Mai og omegn
Kasper har boet i Chiang Mai, siden han var 18 år, og dengang opsøgte han som det første andre digitale nomader.
»Jeg var lidt alene i Asien første gang og så nogle grupper på Facebook og Meetup, hvor man kunne tale om forretning med andre. Den første gruppe var i Chiang Mai, og vi var oprindelig 10 personer, som åbnede op og talte sammen om f.eks. professionel digital markedsføring. Det inspirerede mig – både stedet og menneskene. Folk kom fra forskellige dele af verden og var alle meget åbne,« fortæller Kasper, som har set de digitale fællesskaber vokse.
I en af Chiang Mais Facebook-grupper for digitale nomader er der i dag næsten 29.000 medlemmer.
De digitale nomader med computeren i rejsetasken er primært i 20’erne og 30’erne. De arbejder her, mens de er her, og lejer et sted at bo for en måned. Ofte ender de med at blive her meget længere.
Det blev kernen i den forretning, Kasper nu driver i Chiang Mai. Han skabte nemlig det, som med tiden er blevet det mest anvendte udlejningssite for digitale nomader, nomadrental.com, som nu også findes i Hong Kong, Singapore og USA.
»Motivationen for at bo her er, at der er gode netværk, priserne er lave, og livskvaliteten er meget, meget høj, så du får meget mere for dine penge end i Europa,« forklarer Kasper.
Man kan ifølge Nomadlist.com leve godt og langt billigere end i København. Leveomkostningerne er angiveligt ca. 6.000 kr. i Chiang Mai mod 29.701 kr. pr. måned i København og 26.113 i Aarhus.
»Vi ser en række danske freelancere slå sig ned i byen. Alene i sidste måned bookede 20 en lejlighed,« fortæller Kasper Christensen.
Kasper startede sin virksomhed sammen med bl.a. sin cofounder Dan Schultzer. Kaspers kone, Fon, håndterer relationerne med stederne i byen. Nomadrental udlejer lejligheder for minimum en måned ad gangen for typisk 3.000 kr.
Fra Kerteminde til Chiang Mai
De digitale nomader er også med til at profilere den gamle kongeby på nye måder. I dag vrimler Chiang Mai med eksperter i søgemaskineoptimering, også kaldet SEO (search engine optimization), E-commerce- og affiliate-eksperter samt bloggere fra USA, Europa og Indien.
Matt Diggity er et hot navn inden for SEO-branchen, og han står bag en populær årlig SEO-konference, som afholdes i Chiang Mai. Han har bosat sig i byen og har dermed været med til at hype stedet.Gode steder at bo
»Det har fået folk til at valfarte hertil. Og byen bliver derfor nu kaldt SEO capital of the world« forklarer Kasper.
Danskeren Kristian Ole Rørbye lever også af at sælge SEO-ydelser til danske kunder fra sin base i Chiang Mai.
»Den digitale nomadekultur er forholdsvis ny, og de sidste tre til fem år er der sket et skift her,« siger Kristian og tilføjer:
»Den digitale nomade er en anden type end den traditionelle backpacker. De har ikke et budget for deres tur, for de tjener pengene, mens de er her.«
Kristian rejste til Chiang Mai fra Kerteminde, da han var 26 år, og har nu arbejdet i Chiang Mai i 10 år.
»Den der 10-årsrejse er endt med, at jeg kalder det et hjem. Det skulle bare have været et halvt år,« fortæller han med et smil.
De sidste par år har været en stor omvæltning, da Kristian er gået fra at være digital nomade til at have udvidet sin forretninger og ansat medarbejdere her. Han ejer nu to virksomheder, Move Marketing og Animation Mu, med i alt 20 ansatte, heraf 15 fuldtidsansatte, primært thaier.
Ifølge Kristian er tidsforskellen en fordel ved at arbejde for danske firmaer fra Chiang Mai. Mens kunderne i Danmark sover, løser man opgaverne i Thailand. Når de er løst, er klokken typisk 13 i Chiang Mai, og da begynder de danske kunder at ringe.
Kristian har ingen planer om at rejse hjem til Danmark. Nu føler han, at han har slået rødder i Chiang Mai.
»Jeg er faldet for byen og har besøgt mange andre byer i Thailand, inden jeg valgte Chiang Mai. Det hele fungerer bare meget naturligt her,« siger han.
Kristian blev sidste år gift med sin thailanske kæreste Chompoo. På et af bryllupsbillederne er deres lille datter, Anne, på et år med. Alle er klædt i områdets traditionelle Lanna-tøj.
Den gyldne trekant
En stor fordel ved Chiang Mai er også byens rolle som indgangsport til spændende oplevelser i det nordlige Thailand. Nogle timers kørsel fra Chiang Mai ligger f.eks. byen Chiang Rai, ikke langt fra det sted, hvor de 12 thailanske drenge og deres træner blev reddet ud af en grotte. Her finder man det smukke Hvide Tempel, og byen er en god base for rejser videre mod Laos og Myanmar. Det kræver visum at rejse ind i begge stater, og det vil i mange tilfælde være dyrere at anskaffe det ved grænsen. Tjek det på nettet inden; ofte tager det kun 48 timer at få udstedt et visum via mail.
Chiang Mai er også et godt udgangspunkt for ture til hele det område i det nordligste Thailand, der er kendt som Den Gyldne Trekant. Grænseområdet mellem Thailand, Kina, Myanmar, Laos og Vietnam var tidligere kendt for sin store produktion af opium.
Min artikel om danske digitale nomader i byen, som gør en forskel i seo, udlejnings- og animation-branchen blev trykt i JP LINK til artiklen
