Fra spin til politisk framing – i demokratiets tjeneste – gensyn med bog

“Et demokrati forudsætter ganske enkelt valgmuligheder.” –  Reiter & Steen i “Tag bladet fra munden” (2015)

Den ene fløj er et lille skridt foran, men begge skal blive bedre til at frame i stedet for at bruge spin. Det mener Gry Reiter & Jens Jonatan Steen i en bog om framing, som udkom i 2015. Jeg læser den i forbindelse med mit speciale, der handler om, hvordan debatter skal være for at fremme og ikke begrænse den deliberative debat.

“Derfor er det endegyldigt på tide, at politikerne og især dem på venstrefløjen stopper med at tænke med en 1700-talshjerne” (2015: 158) skriver Reiter & Steen i “Tag bladet fra munden”.

Hvis politikerne vil vinde valg, så må de frame i stedet for at anvende mere udemokratiske metoder under devisen “Nødvendighedens politik”.

De gamle systempartier anvender falsk rationalitet i deres politik i en grad, som ikke matcher virkeligheden, for den er ikke universelt objektiv for en borger, mener forfatterne.
Der er ganske enkelt forskellige værdisæt for forskellige mennesker, og de nye partier har været gode til at frame deres værdisæt, altså sige tingene på en måde, der metaforisk gav mening for deres vælgere.

Det amerikanske ord Death tax er et godt eksempel på framing. Hvem vil betale skat til døden, det er til at forstå.

De gamle partier, der med rationel overbevisning talte om nødvendigheden i deres handlinger, talte til vælgernes hjerne, men teknokratisk retorik er begrundet i en svunden periode, hvor filosoffen Descartes var stor, og dem, der kun talte til vælgernes hjerne ud fra en universel logik, blev de store tabere ved folketingsvalget i 2015.

Reiter nævner et eksempel med Bjarne Corydon, der betvivles i en debat og dertil svarer: “Hvorfor i himlens navn skulle landets finansminister, skulle landets finansministerium (..) ikke gøre deres arbejde ordentligt? Hvorfor skulle vi have taget fejl?” (160). 🙂

Men det er en udemokratisk måde at svare på:

“Den teknokratisk og rationalistiske tilgang til politik er ikke bare ineffektiv, den er også på kant med demokratiet, mener forfatterne Reiter & Steen i Tag bladet fra munden.

“Et demokrati forudsætter ganske enkelt valgmuligheder.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.