Der er rigtig mange uskrevne tommelfinger-regler på de sociale medier. En regel for posts er, at det gælder om at få en masse likes. Det gælder det måske, hvis man skal søge penge fra en fond, som tror at antallet af likes betinger seriøsiteten og værdien i et firma. Det er så ikke altid tilfældet, tror jeg. Nogen har få likes og en sund økonomi i virksomheden. Andre har mange, men få reelle kunder.
Og nu vi er ved de mange likes: nogen gange kan man måske få en helt dårlig smag i munden over, hvordan ens opslag bliver liket, uden at man måske havde så megen anden hensigt?
Forleden skrev i hvert fald et linkedin medlem, om der ikke var lidt for meget skjult reklame i hans egen såkaldte posts, som havde det fokus at få likes fra andre?
Personligt poster jeg ikke for at få likes fra andre, men for at fortælle dem, at jeg er her, at jeg stadig er optaget af mit virke, og hvordan det går. Det fortæller, at jeg handler på de ting, jeg arbejder med (PR, tekst, musik eller bøger). Folk ser det, men behøver ikke reagere. Hvis de en dag får brug for mig, så ved de, jeg stadig er aktiv.
Men det er da et godt emne at tage op, om man kun skriver for at få “skjult reklame”, som sagt. Og det er der mange meninger om, ud fra public relations strategier:-).
Men man kan måske overveje at anvende et etisk kodeks, når man poster på sociale medier:
Filosoffen Kant ville sige, at man aldrig må bruge andre mennesker som et middel, men skal se dem som et mål i sig selv.
Overført til denne situation: Hvis målet er, at os der liker kan lære dig, der poster, at kende, fordi vi også har brug for at lære dig at kende, fagligt eller menneskeligt, så er det vel en win win-situation, hvor målet helliger midlet.
Hvis derimod du kun henvender dig for at få vores likes, men ikke ønsker at lære os at kende, så kan man sige, at du har handlet på en mindre etisk korrekt måde og “brugt” os som middel for egen vindings skyld.:-)
Så er der nok mange, der tænker, at man kan jo ikke nå at lære alle de mennesker at kende, der liker en.
Dertil er dette blot et bud på, hvordan vi kan overveje vores handlinger i et etisk lys. Måske er de sociale medier klar til den slags overvejelser.
Andre emner om facebook – fake news og vold. Medieansvarsloven til debat http://politiken.dk/kultur/medier/art5983013/Fake-news-og-vold-på-Facebook-giver-politisk-hovedpine